31 Ekim 2020 Cumartesi

■ Fotoğraf Müzeleri


Fotoğrafçılıkla ilgilenenlerin Budapeşte'de kaçırmaması gereken iki galeri müze var. Bu iki değerli fotoğraf merkezinin birbirlerine yakın olması her zaman hoşuma gitmiştir. 

Opera’dan Oktogon’a doğru yürüdüğünüzde, Andrássy caddesini ışıklarla kesen ilk ana cadde Nagymező caddesi.

Solda kalan kısmına girerseniz biraz ileride yine solunuzda Mai Manó Ház - Macar Fotoğrafçılar Evi - Hungarian House of Photography var.  Burası ismini kurucusu olan, 19.yy sonlarında yaşamış ve saray fotoğrafçılığı da yapmış fotoğraf sanatçısı Mai Manó'dan almış. Bina olarak da görülmeye değer mimari bir eser.

Nagymező’nün sağdaki kısmına girerseniz biraz ileride sağınızda CAPA Center  - Robert Capa Çağdaş Fotoğrafçılık Merkezi var. Buraya ismini veren Robert Capa da Macar asıllı meşhur bir Amerikalı savaş fotoğrafçısıydı.


 Mai Manó Ház - Macar Fotoğrafçılar Evi - Hungarian House of Photography

Mai Manó Ház - Macar Fotoğrafçılar Evi

Mimari olarak dışarıdan ve içeriden görülmeye değer, her zaman ilginç fotoğraf sergileri barındıran, sokaktaki kafesi dinlendirici, yarım kattaki kitapçısı her biri ayrı sergi niteliğinde fotoğraf kitap ve albümleriyle dolu fotoğrafçılığa doyuran mekan.

Mai Manó Ház - Macar Fotoğrafçılar Evi. Girişi ve  Kafesi

 CAPA Center  - Robert Capa Çağdaş Fotoğrafçılık Merkezi 

CAPA Center  - Robert Capa Çağdaş Fotoğrafçılık Merkezi

Macar asıllı ünlü Amerikalı savaş fotoğrafçısı Robert Capa'nın sabit sergisi var. Ayrıca sürekli bir iki  ilginç geçici sergi de oluyor.


CAPA Center  - Robert Capa Çağdaş Fotoğrafçılık Merkezi      CAPA Center  - Robert Capa Çağdaş Fotoğrafçılık Merkezi